Hoe werkt kinderalimentatie?

- door

Gescheiden ouders moeten samen zorgen dat er genoeg geld is om te zorgen voor de kinderen. Daarom moet de ouder die het meest verdient vaak kinderalimentatie betalen aan de andere ouder. Vier vragen over kinderalimentatie.

Hoe wordt het alimentatiebedrag vastgesteld?

Ouders die uit elkaar gaan zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken. In dit plan staan ook de afspraken over de kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie kun je zelf berekenen met een rekenhulp op internet. Je kunt ook een officiële berekening laten maken via een echtscheidingsadviseur, maar dit is niet verplicht.

Hoe kun je kinderalimentatie berekenen?

Je kunt de kinderalimentatie berekenen op basis van de inkomsten van het gezin voor de scheiding en de inkomsten van jou en die van je ex-partner na de scheiding. Daarbij spelen persoonlijke omstandigheden een grote rol. Het gaat er bijvoorbeeld om of je een nieuwe partner hebt en of je recht hebt op kindgebonden budget, een toeslag van de overheid. De hoogte van het bedrag stijgt elk jaar met een door de overheid vastgesteld percentage. Dit heet indexatie.

Kan de kinderalimentatie later worden aangepast?

Als er iets verandert aan de omstandigheden van jou of je ex-partner, kan dat reden zijn om het bedrag aan te passen. Het kan gaan om de inkomsten van een van jullie of als een van jullie opnieuw trouwt. Je kunt dan in overleg met je ex-partner kijken of jullie een nieuw bedrag kunnen afspreken. Lukt dit niet, dan kan alleen de rechter de kinderalimentatie wijzigen.

Hoe lang duurt kinderalimentatie?

Ouders zijn verplicht een kind tot zijn 21e te onderhouden. Tot het kind 18 jaar is wordt de kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder. Vanaf 18 jaar heeft het kind hier zelf recht op. De betaling aan de andere ouder kan ook worden voortgezet. Het kind moet hier wel toestemming voor geven. Voor aanpassing van het alimentatiebedrag voor een kind van 18 jaar of ouder moet je overleggen met je kind.